Seguidores

20 dic 2018

TANCAM UN ANY DONANT GRÀCIES A LA VIDA



Quan estàvem a la classe de 4 anys, a un sessió de Filosofia coneixérem un amic molt especial de la nostra estimada Filo...en MORT. En Mort va venir per ajudar-nos a xerrar, a entendre, a païr, a col.locar les emocions...que giren al voltant de la mort. Un tema difícil que ens va regalar moments molt intensos i especials, ja fa bastants de mesos.


Quan vàrem començar aquest nou curs aviat alguns infants començaren a reclamar la presència de na Filo i del seu amic Mort...el volien veure novament i volien compartir un moment de complicitat amb ell.

Va ser fa algunes setmanes ens vam sorprendre amb la seva arribada...aquest pic venia preparat amb un tema tan lligat a la mort com és la vida. L'altra cara de la mateixa moneda...


Estam a punt de finalitzar un any i en Mort ens ha regalat novament una situació molt especial: parlar de la vida, parlar de la nostra vida, del que més valoram d'ella...que màgicament res té a veure amb allò material... éssers estimats, la natura, les emocions...


Cada infant va dir la seva i vam fer pissarra per no oblidar-ho. Després en funció del nombre de lletres que tenia cada paraula vam repartir les fustes segons la seva llargària (les paraules més curtes havien d'anar a les fustes més petites i les més llargues a les més grans).

Cada infant es va dur la seva fusta a casa per decorar-la amb la paraula triada amb l'ajuda de la seva família. I en tornar del pont de la Constitució vam muntar l'arbre...el nostre arbre de Nadal d'agraïment a la vida.







Aquest arbre ens ha acompanyat tots aquest dies posteriors, tots aquests dies de preparatius nadalencs i ens acompanyarà durant molts d'anys que esperam estar plegats a l'escola. Però tanmateix, sigui on sigui que estigui l'abre, aquetes persones, animals, sentiments...que són importants en les nostres vides romandran amb nosaltres sempre...a la nostra conciència...al nostre cor.



 Els infants de la classe de 5 anys i na Laura us volem desitjar unes festes nadelenques ben carregades d'amor, de salut, d'experiències amb els vostres estimats, de sentiments i de tot allò que us ompli el cor de llum. 


BON NADAL FAMÍLIES!!!!











1 dic 2018

SEMBRAM A L'HORT DE L'ESCOLA

La nostra escola és especial ... el lloc on està ubicada, els infants...les famílies. En som ben conscients, del  privilegi que tenim totes i tots els que de qualque manera feim de l'escola, la nostra escola, la nostra llar.
Estam en contacte directe amb la natura i això ens obre un ventall immens de possibilitats, d'experiències, d'emocions...

Fa tres cursos tenguérem la sort de rebre a una família excepcional, com totes les que formau part d'aquesta comunitat, però diferent, perquè entenem que tots vosaltres sou especials, únics...irrepetibles. Na Neus i la seva família triaren la nostra escola com el nou espai de jocs i aprenentatges de la seva menuda. D'ençà...tenim un HORT  al jardí. El seu pare Tomàs es va encarregar de fer tot el possible i tot el necessari per posar-lo en marxa i ja és un ritual que en arribar novembre torni a posar tot el seu esforç en reactivar l'hort fent-lo net, preparant la terra, ajudant-nos a sembrar i assessorant-nos de còm cuidar-lo per treurer-li profit.

El passat dijous vam dedicar el dia a la sembra: pastanagues, carxofes, pèsols, faves, espinacs, lletugues, maduixes...tot això vam poder sembrar i ho vam fer de mica en mica...amb calma, com es cuinen els menjars més deliciosos. Durant tot lo dia els infants de 4 i 5 anys que ho desitjaven van anar sortint per equips cooperatius al jardí i van gaudir de la terra, de les plantes, de l'aigua, del sol... 

Us deixam un recull de fotos per a que us pogueu fer una idea dels moments màgics que vam sentir i viure no fa gaire dies.



"Sólo si nos detenemos a pensar en las pequeñas cosas llegaremos a comprender las grandes"
José Saramago

22 nov 2018

ELS LLENGUATGES DE L'AIGUA


Els dies de pluja sovint ens trenquen els plans...no podem sortir al pati, si tenim prevista una activitat a l'exterior no la podem fer...això ens passa amb massa freqüència. De fet fa dues setmanes que intentam dijous sortir a sembrar a l'hort però...la pluja no ens ho permet. 

Avui hem fet del dia de pluja una experiència inolvidable...avui hem desitjat que cada dia plogui. 

De bon matí, ens hem calçat les botes d'aigua i ens hem posat la roba impermeable i...HEM ANAT A CERCAR BASSIOTS PER L'ESCOLA!!!!!







Primer, amb certa prudència hem observat els bassiots, com n'eren de profunds...però de mica en mica les emocions ens han duit a voler anar més enllà: botar, esquitxar, buidar-los...




En situacions com aquestes posar límits sempre és un entrebanc...les mans, el cos, el fang i la llibertat de poder fer...la combinació perfecta...




Després hem volgut anar al nostre pati...que hi trobarem allà?


Idò moltes més possibilitats d'experimentar, de generar històries úniques, de treballar en equip naturalment i per iniciativa pròpia...




Omplir...buidar...transvasar...



 Fer camins...


Sentir l'aigua calenta en contrast amb el fred de l'exterior i no voler treure-hi les mans...sentir-se a gust.





L'aigua fascina als humans. Tant que som capaços de donar-li diferents noms en funció de l'estat en què es troba: l'anomenam aigua quan està en estat líquid, neu o gel quan està en estat sòlid, i vapor quan està en estat gasós.

Avui que teníem Filosofia, na Filo ens ha duit una proposta on l'AIGUA també era la protagonista...L'AIGUA i l'EVAPORACIÓ

Una proposta sense grans pretensions. 
Una proposta amb un alt grau de meravella, d'encís, de fascinació... 
Una proposta amb grans dosis de paciència, d'observació, de temps. 
Un respir.
Pintar les pedres amb aigua pel plaer de fer-ho, de poder-ho fer.
Deixar que s'assequin, tornar a començar.




Fascinats pels dibuixos que amb aigua podem fer...sorpresos perquè passats un minuts ja no hi siguin...

"Se lo ha tragado la piedra"
"O se ha vuelto al mar porque el agua de la lluvia viene del mar y siempre vuelve al mar"

Són aquestes algunes de les seves conclusions...


"I si a l'aigua l'hi afegim aquarel.les?" ...
 Els infants sempre porposen i si els escoltam, les seves propostes solen ser bastant millors que les expectatives que els adults ens havíem imaginat.









Y si llueve saldremos a la lluvia, a vaciar el semillero de sonrisas y esperar cosechas… 
Manolo García. Saldremos a la lluvia.

15 nov 2018

SENSE TU...


“Un dia, el Conillet i el Porquet es barallen i decideixen jugar cadascú per la seva banda. Comencen diferents jocs, però al cap d'una estona s'adonen que és molt més divertit jugar plegats que fer-ho per separat”.


Els dijous, quinzenalment, dedicam una sessió especial als contes. Històries en contam sovint, però el dijous és un dia especial… la capsa contacontes sempre conté alguna sorpresa especial.

Abans de començar ens preparam, feim un ritual: na Laura es posa el seu capell contacontes i els infants es deixen seduïr per una polseta màgica que els ajuda a poder escoltar i veure amb tota la seva atenció la nova història.

Sense tu…un conte que parla de l’amistat. Dels seus beneficis i també els seus entrebancs. Un conte que ens ajuda a parlar de la nostra realitat, dels nostres vincles i conflictes i de com solventar-los.



En acabar el conte jugam a “la teranyina” un joc que afavoreix el treball cooperatiu i ens ajuda a entendre sobre la importància de col.laborar per a aconseguir un objectiu comú.
Al final ens adonam que junts aconseguim millor allò que ens proposam.
La consigna: una persona agafa el capdell de llana i manifesta una cosa que li agradi fer amb alguna de les persones del grup i li passa a aquella persona el capdell, sense mollar el fil. I així successivament fins que es produeix aquest resultat que veis a la foto. Aquestes són “les coses” que ens agrada fer amb els nostres amics

Na Laura de na Nela…”m’agrada fer-nos aferrades”.
Na Nela de na Marian…”m’agrada fer activitats amb na Marian”.
Na Marian de Lila…” me gusta jugar con Lila a escondite”.
Na Lila de n’Alba… “m’agrada jugar a l’escondite”.
N’Alba de na Neus…”m’agrada jugar amb ella a l’escondite al pati”.
Na Neus de’n Sebastian…”escondite”.
En Sebastian de’n Sebas…”me gusta jugar i a dibujar coses juntos”.
Sebas de na Duna…” me gusta jugar con Duna en el pati”.
I na Duna de n’Alba…”jugo a escondite al pati”.


"LAS MEJORES Y MÁS BELLAS COSAS EN EL MUNDO NO PUEDEN SER VISTAS O TOCADAS. DEBEN SER SENTIDAS CON EL CORAZÓN".
Helen Keller

11 nov 2018

COSES DEL DIA A DIA...MES A MES...

Cada matí, en arribar a l'escola, ens reunim a l'espai de trobada. Allà parlam i ens contam coses importants, annècdotes, notícies, sentiments...tot hi cap. Després dedicam uns minuts a resoldre l'enigma...quin dia és, quin nombre, quin mes...observam el temps...posam les pedres als pots corresponents i...quan arriba un nou mes, ens reunim per fer el recompte del temps. 
Cada mes ho farem d'una manera distinta, amb materials diferents que ens permetin acostar-nos de manera lúdica al món de les matemàtiques, al pensament abstracte, al desenvolupament lògic...

Aquesta setmana, en tornar del pont...ens posàrem per feines...us deixam algunes imatges...

Contam les pedres que hi ha a cada pot.....i cercam el nombre que correspon a la quantitat





Classificam i ordenam del nombre i quantitat més gran al més petit i per tant valoram quins fenòmens 

metereològics s'han donat més durant el mes 
d'octubre i quins menys...

...de la nostra capsa dels tresors matemàtics...enfilam tantes peces com a pedres hem contat...i observam quina és més llarga, quina en té més...



Finalment...representam de manera gràfica totes aquestes informacions...sobre el paper...ens acostam a les eines i recursos estadístics...diagrama de barres.



 "Ha sido establecido científicamente, que el abejorro no puede volar. Su cabeza es demasiado grande y sus alas demasiado pequeñas para sostener su cuerpo. Según las leyes aerodinámicas, sencillamente no puede volar. Pero nadie se lo ha dicho al abejorro. Así es que vuela".
Cita de Paulina Readi Jofré